Reglementarea utilizarii inteligenței artificiale în cadrul UE

Cabinet de avocat DRAGAN IACOB CONSTANTIN > Informatii juridice > Reglementarea utilizarii inteligenței artificiale în cadrul UE

 Introducere

În era digitală în continuă evoluție, inteligența artificială (IA) a devenit o forță motrice în domeniul tehnologic. De la asistenți virtuali și mașini autonome până la analiza avansată a datelor și recunoașterea facială, aplicațiile IA au înflorit în diverse sectoare ale societății noastre. Cu toate acestea, odată cu progresul rapid al tehnologiei, preocupările privind impactul și utilizarea responsabilă a IA au crescut în rândul comunității globale.

Deși IA are potențialul de a aduce avantaje semnificative în diverse domenii, cum ar fi îngrijirea sănătății, mobilitatea și eficiența industrială, există și riscuri asociate. Probleme precum confidențialitatea datelor, discriminarea algoritmică și posibilitatea utilizării incorecte sau malefice a tehnologiei necesită o reglementare adecvată. În acest sens, Uniunea Europeană (UE) a făcut un pas important prin propunerea primului cadru legislativ cuprinzător pentru IA.

Într-o lume în care IA devine din ce în ce mai prezentă și influentă, este esențial să ne asigurăm că progresele tehnologice sunt ghidate de principii etice, transparență și respect față de drepturile fundamentale ale indivizilor. Prin înțelegerea și promovarea unei reglementări adecvate, putem construi un viitor în care IA să fie o forță pozitivă și responsabilă în beneficiul întregii societăți.

AI Act

În aprilie 2021, Comisia Europeană a lansat primul cadru legislativ al UE pentru inteligența artificială (IA). Acest cadru prevede că sistemele de IA utilizate în diverse aplicații vor fi evaluate și clasificate în funcție de riscul pe care îl implică pentru utilizatori. În funcție de nivelul de risc, se vor aplica reguli mai stricte sau mai puțin stricte. Aceste reguli, odată aprobate, vor reprezenta primele reguli globale în domeniul IA.

Uniunea Europeană face  un  pas important către reglementarea inteligenței artificiale (IA),  prin AI  Act,  un cadru legislativ menit să asigure condiții mai bune pentru dezvoltarea și utilizarea acestei tehnologii inovatoare. Propunerea vine în contextul unei strategii digitale a UE și pune accentul pe siguranță, transparență și responsabilitate în utilizarea sistemelor de IA.

Prin AI Act, Parlamentul European dorește să asigure că sistemele de IA utilizate în UE sunt sigure pentru utilizatori, transparente în funcționare, nediscriminatorii și prietenoase  ciu mediul .  Această abordare se bazează pe nevoia de a proteja drepturile fundamentale și de a preveni eventualele riscuri asociate cu utilizarea necorespunzătoare sau abuzul sistemelor de IA.

AI Act introduce o clasificare a sistemelor de IA în funcție de nivelul de risc pe care îl prezintă, astfel încât reglementările să fie proporționale și adaptate la specificul fiecărui sistem. Sistemele de IA cu risc ridicat, care pot afecta siguranța sau drepturile fundamentale, vor fi supuse unor reguli mai stricte și vor fi evaluate înainte de a fi introduse pe piață și pe parcursul utilizării lor.

Totodată, AI Act impune cerințe de transparență pentru sistemelor de IA generativă, precum ChatGPT, pentru a asigura că utilizatorii sunt conștienți că interacționează cu un sistem de IA și pentru a preveni generarea de conținut ilegal sau inadecvat.

Adoptarea poziției de negociere a Parlamentului European reprezintă un pas important în direcția finalizării legii privind reglementarea IA.

La 14 iunie 2023, deputații europeni au adoptat poziția( mandatul)  de negociere a Parlamentului cu privire la AI Act. Acum vor începe negocierile cu țările UE în Consiliu privind forma finală a legii.

Au fost înregistrate 499 de voturi pentru, 28 împotrivă și 93 de abțineri în ceea ce privește modificările propuse pentru reglementarea IA.

Uniunea Europeană respinge utilizarea recunoașterii faciale și datelor biometrice în locuri publice, dar AI Act avansează în direcția reglementării IA.

Scopul este de a ajunge la un acord până la sfârșitul acestui an.

 

Iacob- Constantin DRĂGAN

Avocat

Baroul București

 

Referințe:

https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20230601STO93804/eu-ai-act-first-regulation-on-artificial-intelligence?&at_campaign=20226-Digital&at_medium=Google_Ads&at_platform=Search&at_creation=RSA&at_goal=TR_G&at_advertiser=Webcomm&at_audience=ai%20act&at_topic=Artificial_intelligence_Act&at_location=RO&gclid=Cj0KCQjwzdOlBhCNARIsAPMwjbzCoGW1bhMVGme5Y-dEbk5fIgtPkFoi5LXqOObdgZa_EUU6BfMROfsaAjHnEALw_wcB

Michele Bellotti- Regolamentazione dell’Intelligenza Artificiale e Parlamento europeo

disponibil pentru vizualizare aici: https://www.studiocelentano.it/2023/06/regolamentazione-dellintelligenza-artificiale-e-parlamento-europeo/