Rezumatul deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza C-622/23

Cabinet de avocat DRAGAN IACOB CONSTANTIN > Articole > Jurisprudenta > Rezumatul deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza C-622/23

Introducere

Cauza C-622/23, are ca obiect  o cerere de decizie preliminară formulată în temeiul articolului 267 TFUE de Oberster Gerichtshof (Curtea Supremă, Austria).

Părți:

rhtb: projekt gmbh- prestatorul serviciilor

împotriva

Parkring 14-16 Immobilienverwaltung GmbH- beneficiarul serviciilor

Decizia din 25 septembrie 2023, primită de Curte la 10 octombrie 2023, aduce o interpretare importantă privind aplicarea taxei pe valoare adăugată (TVA) în situațiile de reziliere a contractelor de prestări servicii.

Situatia de fapt

În martie 2018, rhtb și Parkring au încheiat un contract de antrepriză pentru realizarea unui proiect imobiliar în valoare totală de 5.377.399,69 euro, din care 896.233,28 euro reprezentau TVA. După ce rhtb a început lucrările, Parkring a decis în iunie 2018 să nu mai continue proiectul, din motive neimputabile prestatorului .

La 19 decembrie 2018, rhtb a solicitat Parkring plata sumei convenite inițial, cu deducerea cheltuielilor economisite ca urmare a rezilierii contractului. Întrucât Parkring nu a efectuat plata, rhtb a introdus o acțiune în justiție pentru recuperarea sumei de 1.540.820,10 euro, inclusiv TVA .

Întrebarea preliminară

Instanța supremă austriacă (Oberster Gerichtshof) a solicitat Curții de Justiție să stabilească dacă suma datorată contractual în cazul rezilierii unui contract de prestări servicii, atunci când prestatorul a început deja lucrările și era dispus să le finalizeze, poate fi considerată drept remunerație supusă TVA .

Decizia Curții de Justiție

Curtea a stabilit că suma datorată contractual în cazul rezilierii unui contract de prestări servicii trebuie considerată remunerație supusă TVA, atunci când sunt îndeplinite următoarele condiții:

  1. Prestatorul a început deja lucrările
  2. Prestatorul era dispus să finalizeze prestația
  3. Rezilierea contractului se face din motive neimputabile prestatorului .

Argumentele juridice principale

Curtea a subliniat că pentru aplicarea TVA trebuie îndeplinite două condiții esențiale:

  1. Existența unui raport juridic între prestator și beneficiar
  2. O legătură directă între serviciul prestat și contravaloarea primită .

În speță, Curtea a considerat că suma datorată reflectă nu doar remunerația pentru serviciile contractate, ci și asigură prestatorului o remunerație contractuală minimă.

Concluzie

Decizia CJUE clarifică faptul că în situațiile de reziliere a contractelor de prestări servicii, atunci când prestatorul a început deja lucrările și era pregătit să le finalizeze, suma datorată contractual este supusă TVA. Această interpretare asigură o abordare echitabilă și bazată pe realitatea economică a operațiunilor comerciale .

Decizia va avea implicații importante pentru practicienii din domeniul fiscal și pentru mediul de afaceri, oferind o interpretare clară a modului de aplicare a TVA în cazurile de reziliere anticipată a contractelor de prestări servicii.

Iacob- Constantin DRAGAN

Avocat

Baroul Bucuresti