Deprecated: Funcția is_staging_site este considerată învechită începând cu versiunea 3.3.0. Folosește în locul ei in_safe_mode. in /home/avocatdr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031
Despre contractele inteligente( Smart Contracts) | Iacob Constantin DRĂGAN
Deprecated: Funcția is_staging_site este considerată învechită începând cu versiunea 3.3.0. Folosește în locul ei in_safe_mode. in /home/avocatdr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031

Despre contractele inteligente( Smart Contracts)

Cabinet de avocat DRAGAN IACOB CONSTANTIN > Informatii juridice > Despre contractele inteligente( Smart Contracts)

 

În lumea criptomonedelor și a tehnologiei blockchain, contractele inteligente  sunt frecvente.

La nivel tehnic, contractele  inteligente sunt complexe, dar conceptul din spatele lor este destul de simplu. Stricto sensu , un  contract inteligent  este un program care se execută automat atunci când condițiile acordului de executare sunt îndeplinite. Acest lucru implică, de obicei, o acțiune declanșatoare, asemănătoare cu ceea ce se întâmplă în cazul contractelor tradiționale.

De exemplu, majoritatea contractelor tradiționale devin valabile odată ce semnăturile corespunzătoare sunt obținute. Cu aceste semnături, acordul poate fi executat oficial, permițând realizarea a ceea ce este stipulat în contract. În cazul  contractelor inteligente diferența principală constă în mecanismele implicate, care presupun fluxuri de lucru și procese automate într-un  mod digital.

Contractele inteligente  sunt strâns legate de blockchain-urile criptomonedelor. Ele reprezintă adesea cadrul pentru tranzacții și verificări asociate pe blockchain-urile monedelor. Fie că este vorba despre inițierea unor tranzacții sau asigurarea autenticității și legitimității acestora, procesele de tip smart contract sunt utilizate. Un  contract inteligent  este un program care verifică dacă condițiile corespunzătoare sunt îndeplinite și dacă rezultatul dorit are loc – totul cu o intervenție umană limitată și adesea fără necesitatea terțelor părți.

Pe de altă parte, contractele inteligente  pot exista și în afara blockchain-urilor criptomonedelor. Un exemplu este Iota, o criptomonedă care nu folosește blockchain, dar are capacități de smart contract.

Scopul principal al  contractelor inteligente  este de a finaliza tranzacțiile și acordurile în domeniul criptomonedelor și al blockchain-urilor. Aceasta poate include transferul de criptomonede între două portofele, trimiterea de notificări, plasarea de comenzi și actualizarea înregistrărilor, printre alte sarcini.

Un avantaj major al  contractelor  inteligente este încrederea, transparența și securitatea pe care le oferă. Toate condițiile contractuale sunt vizibile clar pentru toate părțile implicate și nu pot fi modificate odată ce acordul este încheiat. În plus, înregistrările blockchain sunt transparente, de sine stătătoare, sigure și în mare măsură ireversibile.

Utilizarea contractelor inteligente  este, de asemenea, rapidă și eficientă. Odată ce are loc acțiunea declanșatoare sau se îndeplinesc condițiile, procesul este gestionat automat. Nu este nevoie de documentație suplimentară sau transferuri individuale. Programul se ocupă de întregul proces, ceea ce simplifică lucrurile.

În multe cazuri, smart contractele sunt și rentabile. Nu este nevoie de intermediari pentru a gestiona detalii tranzacției, ceea ce duce la economii de costuri. De asemenea, există o redundanță automată pentru înregistrările stocate pe blockchain, ceea ce previne pierderea datelor în cazul unui eșec al unui singur sistem.

Cu toate acestea, există și dezavantaje în utilizarea contractelor inteligente. Unul dintre cele mai semnificative este legat de faptul că smart contractele sunt bazate pe anumite blockchain-uri. Acest lucru poate dificulta coordonarea anumitor tranzacții între diferite monede.

În plus, contractele inteligente  pot fi foarte dificil de actualizat, chiar dacă există o nevoie clară, cum ar fi corectarea unei erori. Similar, dacă un smart contract cu o eroare în cod se execută, reversarea tranzacției poate fi o provocare. Contractele inteligente  sunt tehnic complexe și, din această cauză, persoanele care doresc să le utilizeze pot avea dificultăți în crearea sau achiziționarea codului necesar.

În calitate de investitor în criptomonede, contractele inteligente  pe care le veți întâlni cel mai des sunt cele legate de tranzacțiile cu criptomonede. De exemplu, achiziționarea de produse sau servicii cu criptomonede sau chiar tranzacționarea criptomonedelor implică adesea un grad de smart contract. Fără condițiile corespunzătoare, tranzacția nu poate avansa. Cu toate acestea, odată ce acțiunile declanșatoare au loc, totul se execută fără intervenție suplimentară din partea părților implicate.

Cu toate acestea, aceasta reprezintă doar o mică parte din ceea ce un investitor poate întâlni. De exemplu,contractele inteligente  pot iniția solicitări de tranzacționare – fie de cumpărare, fie de vânzare – atunci când o criptomonedă ajunge la un anumit preț. Dacă sunteți un investitor cu drept de vot în legătură cu o criptomonedă, smart contractele pot servi drept bază pentru votare, cu o acțiune specifică executată sau nu, în funcție de opinia majorității înregistrate.

În cele din urmă, smart contractele reprezintă un concept fundamental în multe criptomonede. Cu toate acestea, potențialul lor cel mai mare se află în afara lumii criptomonedelor. Într-o lume bazată pe tranzacții, ele oferă o oportunitate de a executa fără probleme o serie de acțiuni, păstrând informațiile securizate, transparente și accesibile.

Iacob- Constantin DRĂGAN

Avocat

Baroul BUCUREȘTI