Capacitatea civila este termenul juridic care se refera la calitatea unei persoane de a fi subiect de drept civil.
Toate persoanele au capacitate civila. Capacitatea civila este o parte a capacitatii juridice generale si are doua componente: capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu,
Capacitatea de folosinta se refera la aptitudinea persoanei de a avea drepturi si obligatii civile( art. 34 Cod civil). Capacitatea de folosinta incepe odata cu nasterea si inceteaza odata cu moartea.( art. 35 Cod civil)
Capacitatea de exercitiu se refera la posibilitatea persoanei de a-si exercita drepturile si obligatiile dobandite prin acte juridice. De exemplu, o persoana poate avea capacitate de folosinta de a dobandi dreptul de proprietate prin cumparare, dar poate fi lipsita de capacitatea de exercitiu de a-l folosi daca este sub interdictie.
Capacitatea de exercitiu poate fi restransa sau limitata in cazul anumitor persoane, cum ar fi minorii, persoanele cu handicap mental sau persoanele sub interdictie. In aceste cazuri, persoana poate avea capacitate de folosinta, dar poate fi lipsita de capacitatea de exercitiu de a-si exercita drepturile si obligatiile dobandite.
Persoanele care nu au implinit varsta de 14 ani sunt lipsite total de capacitate de exerciţiu.
De asemenea, persoanele puse sub interdicţie judecătorească [art. 43 alin. (1) C.civ.] nu au capacitate de exercitiu.
Potrivit art. 43 alin. (2) C.civ., pentru aceste persoane, în principiu, actele juridice se încheie de reprezentanţii lor legali (părinţii sau, după caz, tutorele ori curatorul).
Capacitatea deplina de exercitiu incepe odata cu implinirea varstei de 18 ani, la majorat.
Iacob Constantin DRĂGAN
Avocat
Baroul București