Cauzele insolvenței-sumara analiza

Cabinet de avocat DRAGAN IACOB CONSTANTIN > Informatii juridice > Cauzele insolvenței-sumara analiza

 

 

Reglementare

Legea nr. 85/2014 reglementează procedurile de prevenire a insolvenței și de gestionare a cazurilor de insolvență, prin instituirea unei proceduri colective pentru acoperirea pasivului (datoriilor) debitorului, cu șansa de redresare a activității acestuia, daca este posibil.

Aceasta lege se aplică profesioniștilor și regiilor autonome, dar nu și celor care exercită profesii liberale, celor care se supun unor dispoziții speciale referitoare la regimul insolvenței lor, precum și unităților și instituțiilor de învățământ preuniversitar, universitar și entităților care au ca obiect de activitate cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică.

 

Noțiune

 Insolvența este  acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide și exigibile. Apare atunci când debitorul, după 60 de zile de la scadență, nu plătește datoria sa față de creditor, instituindu-se o prezumție relativă.

Insolvența este iminentă când se dovedește că debitorul nu va putea plăti la scadență datoriile exigibile angajate, cu fondurile bănești disponibile la data scadenței.

Ne rezumăm in acest articol a evidenția pe scurt care sunt cauzele ce conduc la insolventa.

Cauze generale

Criza economică a afectat întreprinderile prin scăderea cererii pentru produsele sau serviciile lor, ceea ce  a condus la o scădere a veniturilor și, în cele din urmă, la incapacitatea de a-și plăti datoriile.

Concurența acerba  într-un mediu economic competitiv,  a facut ca unele companii  sa  aiba  dificultăți în a menține o cotă de piață și în a obține profituri suficiente pentru a-și plăti datoriile.

Pierderea principalului partener de afaceri a condus, in anumite cazuri la  o scadere a veniturilor si in  final la insolventa.[1]

Probleme de management:  managementul defectuos,  cum ar fi lipsa de planificare financiară sau investiții nepotrivite, au condus, de asemenea,  la insolvența unor companii mai mari sau mai mici.

 Datoriile mari pot conduce la insolvența unei companii, deoarece  provoaca probleme de lichiditate.

 

Cazul Italiei

Nici in Italia , ca  de asemenea,  in alte tari ale  lumii, lucrurile nu stau prea grozav.

Dupa cum se arata[2], in ultimii ani, condițiile pietelor financiare globale s-au deteriorat, în primul rând din cauza pandemiei, apoi din cauza războiului din Ucraina. În Italia, riscurile pentru stabilitatea financiară au crescut, ca și în alte țări din zona euro. În acest context de incertitudine crescută, previziunile de creștere au fost revizuite în scădere, în timp ce așteptările de inflație au crescut. Ca urmare, vulnerabilitatea financiară a întreprinderilor este în creștere, în ciuda îmbunătățirii în 2021. Programele de susținere a întreprinderilor au fost terminate și impactul conflictului va fi simțit asupra creșterii falimentelor, mai ales în cazul așa-numitelor companii zombie, adică acelea care ar fi intrat în faliment chiar și în condiții normale. Conform previziunilor Atradius, se va reveni la un nivel normal de falimente doar la sfârșitul anului 2023.

Iacob Constantin DRAGAN

Avocat

Baroul Bucuresti

11/01/2023


[1] https://www.zf.ro/companii/principalele-cauze-ale-insolventelor-supraindatorarea-deciziile-gresite-ale-managementului-si-scaderea-consumului-10959122

[2] https://www.revela.srl/stato-insolvenza-cosa-e-quali-novita/